Ik las laatst ergens dat de  Tienertoerkaart een nieuwe naam heeft gekregen. De NS jongerentoer is namelijk de opvolger van het populaire reisdocument wat al sinds 1969 bestaat. De naamsverandering heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het woord tieners “uit” is en om te laten zien dat de kaart toch wel een tikkeltje anders is geworden.

De tienertoer die in 1969 werd geïntroduceerd had als doel om jongeren van 12 tot en met 19 te stimuleren om wat meer van Nederland te zien. Door in de zomervakantie een aantal dagen met de trein door Nederland te reizen kon de jeugd van toen dus meer kennis op doen over ons land.

In die tijd kon je voor 20 gulden in de maanden juni, juli en augustus 8 aaneengesloten dagen onbeperkt met de trein in de tweede klas door heel Nederland reizen. Daarnaast kon je ook nog voor de helft van de prijs met het streekvervoer reizen, veerdiensten en sommige particuliere maatschappijen. In de beginjaren was de tienertoerkaart een enorm succes. Elke zomer werden er ruim duizenden van verkocht.

De Tienertoer toen

Ok. Even voor de jeugdigen onder ons. Met de tienertoer van toen kon je dus tot je twintigste, 8 aaneengesloten dagen reizen voor pakweg 10 euro’s. Dat is wel even een verschil met nu. Want de tienertoer  die nu NS jongerentoer heet, is dan wel weer terug van weggeweest maar het gemak van toen is nu het gepuzzel van tegenwoordig. Zo moet je voordat je een NS Jongerentoer aanschaft, aangeven in welke periode je wilt reizen. En als je die hebt gekozen moet je nog maar zien of die ook voor jou beschikbaar is. En hij is geldig tot je 19e jaar.

retro tienertoer

In de 14 dagen dat je kaart geldig is, mag je slechts 3 dagen reizen en kost de kaart 33,– euro. Daarnaast is het online bestellen en instellen van je tickets een tijdrovende aangelegenheid en als je uiteindelijk je drie A-4tjes hebt uitgedraaid, dan heb je een bulk papier in je portemonnee en moet je ook nog opletten dat je het juiste vel voor de juiste dag gebruikt.Maar ja ze zeggen niet voor niets dat vroeger alles beter was 🙂

Nieuwe naam en meer keuzes

Deze zomer is er dus de NS Jongerentoer  waarmee je drie, maar ook vier dagen lang onbeperkt  met de trein door Nederland kunt reizen. Een kaart van drie dagen kost 33 euro. Die van vier reisdagen kost 40 euro. En wil je maar 2 dagen op pad dan betaal je 19,90. Lijkt het je wat en ben je niet ouder dan 18 jaar  kijk dan even in de NS spoorwegwinkel daarin staat precies hoe het werkt.

Wat is er voor moeders die de hort op willen?

Vroeger had je, als je de tienertoer-tijd was ontgroeid,  de NS zomertoer, die niet leeftijd gebonden was en waarmee je met z’n tweeën voor 40,– euro eerste klas kon reizen. Helaas sterft deze NS Zomertoer na 20 jaar een stille dood. Door de stijgende prijs en de nieuwe regels verloor de kaart aan populariteit.Daarnaast zal de concurrentie van goedkope treinkaartjes ook wel een rol hebben gespeeld in de teloorgang van deze kaart.

Gelukkig kun je als je in de zomermaanden de hort op wilt ook buiten de tienertoer-leeftijd heel voordelig treinen. Er is altijd een voordelig treinkaartje te vinden bij de HEMA (doordeweeks in de daluren en in het weekend de hele dag)  maar nu ook weer bij het Kruidvat kun je kaartjes kopen waarmee je in het weekend t/m eind september voordelig met de trein kunt reizen.

KVNL_23_Folderpagina_001

Met als bijkomend voordeel dat je zeker met het kaartje van het Kruidvat niet ingewikkeld hoeft te doen met het bestellen van online e-tickets maar je gewoon een kaartje hebt waarmee je de hele dag kunt in- en uitchecken. Daarnaast hoef je niet, zoals bij de NS zomertoer een reismaatje te hebben die vanaf hetzelfde station vertrekt dus ook dat geeft een hoop vrijheid.

Waar ga jij naartoe deze zomer?

 

 

Advertenties

6 gedachtes over “Tienertoer toen en Jongerentoer nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s