IJlst,  ligt maar 5 kilometer van Sneek maar krijgt een afzonderlijk bezoekje. Tijdens een dagje varen met de familie neem ik dit stadje mee in mijn Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief.

In de kleinste stad van de Friese elf steden kun je prima je boot aanleggen in de haven die direct achter het centrum van de stad ligt. We zijn dan ook niet de enigen als wij via de Geeuw de stad binnenvaren.

IMG_5090

IJlst is wat ik dacht dat het was

We leggen onze boot aan wal en maken een wandelingetje langs de historische gebouwen van IJlst. We lopen door het centrum en kijken even bij het oude stadhuis dat is gebruikt in de film De Kameleon. Toch kom ik snel tot de conclusie dat IJlst is wat ik dacht dat het was: Een oud stadhuis, de Houtzaagmolen De Rat en de Terpensmole en nog wat restanten van de bekende schaatsfabriek Nooitgedacht. That’s it. Verder is er niet zoveel.

Overtuinen het paradepaardje van IJlst

Wat wel opvalt tijdens onze wandeling en ook tijdens onze vaartocht door IJlst zijn de leilinden die dienen als zonwering. Maar ook de bijzondere tuinen: de zogenaamde ‘overtuinen’ waar IJlst bekend om staat. Dit zijn tuinen die door een weg of water van de woning wordt gescheiden. Vroeger werden deze tuinen gebruikt voor de bleek. Maar omdat ‘bleken’ uit de tijd is raakten de overtuinen aan het eind van de vorige eeuw in verval. Maar gelukkig heeft de gemeente samen met de bewoners ze weer in ere hersteld. Nu zijn de leilinden met grasveldjes en haagjes het paradepaardje van IJlst.

IMG_5089

IJlst is terug in de tijd

In de maand juni wordt ieder jaar in het centrum van IJlst en in de overtuinen de OVERTUINEN FAIR gehouden. In de verschillende overtuinen staan kraampjes met curiosa, brocante, antiek en heiligenbeelden, bloemen, planten en kleding. Verder zijn er lekkernijen, woonaccessoires, tuinmeubelen en er is aandacht voor handvaardigheid en ambachten.

Wil je nog meer terug in de tijd ga dan naar Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt. In de oude fabriek van Jan Jarigs Nooitgedacht werden vroeger schaatshouten en -schaven gemaakt, maar ook speelgoed en gereedschappen. Nu zijn er verschillende exposities te zien over het werken in de fabriek en het speelgoed van vroeger.nooitgedacht IJlst

Hou je meer van wat eigentijdser vermaak dan is Sneek vlakbij, daar kun je ook heerlijk winkelen. Vanuit IJlst ben je er zo.

 

 

 

 
Advertenties

2 gedachtes over “IJlst is wat ik dacht dat het was

  1. Leuk, maar IJlst (3300) is niet de kleinste van de Elf Steden, Sloten (750) Stavoren (900) en Hindelopen (870) zijn nog wel wat kleiner. Maar qua grootte valt het in het niet bij Leeuwarden (95.000) of Sneek (34.00)

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s