“Moeten jullie nog he-le-maal naar Friesland?”  Deze vraag hoor ik regelmatig als ik op een verjaardag of op een feestje ben in Midden Nederland.  Ja, wij moeten nog naar Friesland en dat is inderdaad ruim 1,5 uur rijden. Dat weet je en daarop stel je je in. Want wat is anderhalf uur als je over goede snelwegen rijdt, geen files tegenkomt, lekker door kunt rijden en als beloning lekker in je eigen bed slaapt.

Afstand zit vaak “tussen de oren”

Want als je in de randstad van A naar B moet dan ben je vaak net zoveel tijd kwijt, als wanneer je in de Provincie een grote afstand moet overbruggen. Terwijl de afstand die je daar aflegt veel korter is. Want je staat vast in het verkeer, er is een omleiding, een file of kunt je bestemming niet vinden. Of je kunt je auto niet kwijt omdat er nergens een parkeerplaats beschikbaar is. Dat zorgt voor veel ergernis en stress.

Afstand is dus relatief

Het gaat om de tijd die je kwijt bent. De afstand die je hebt afgelegd merk je eigenlijk alleen aan de stand van je benzinetank. Doordat je grote afstanden rijdt sta je natuurlijk wel veel vaker bij de benzinepomp. En dat merk je in je portemonnee. Maar daar hoor je nooit iemand over. Eigenlijk vinden mensen het de gewoonste zaak dat je er bent: Maar als je na afloop van het feestje nog he-le-maal naar Friesland moet. Tja, dát is toch wel wat.

Toch zou  ik niet anders willen. Want als ik in mijn auto zit, de drukte van de stad achter me laat, het gaspedaal indruk en na anderhalf uur bijna thuis ben, slaak ik een zucht van verlichting. Ik moet dan wel een stukje rijden, maar daarvoor krijg je zo-veel terug!

Wat betekent ver voor jou?

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Wat is ver?

 1. Afstand is inderdaad relatief…
  Mijn man heeft lang in Antwerpen gewerkt (we wonen in Belgisch Limburg) en stond vaak in de file. Op een gegeven moment was hij dat zo beu dat hij ander werk zocht.
  Hij vond dat in Nederland, een goed half uurtje rijden van bij ons thuis, maar moet soms wel naar Weesp (Amsterdam) naar het hoofdkantoor.
  Door zijn flexibele uren kan hij het zo regelen dat hij amper file heeft 🙂

  Like

 2. In een uur naar Zwolle of Groningen en (bij) Amsterdam. ….want dan begint de het meer tijd te nemen dan dat je kilometers maakt. In 20 minuten bij de boot naar die heerlijke eilanden. Half uurtje naar Leeuwarden met parkeerplaats in centrum. Ik denk dat we het zo slecht niet hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s