Tijdens mijn bezoek aan Workum, de 7e plaats van mijn Friese 11 steden route vanuit Hollands perspectief had ik weinig puf voor een stadswandeling en ook een bezoek aan het bekende Jopie Huisman museum heb ik aan me voorbij laten gaan. Het werd dus niet meer dan een laatste blik over het Ijsselmeer en een kijkje in de etalage van de plaatselijke makelaar waar ik de leukste objecten te koop zag staan.  En bij het zien van een voormalig kerkgebouw of verbouwde woonboerderij die financieel ook nog eens binnen handbereik zijn begon ik gelijk te fantaseren hoe dat zal zijn:  ‘wonen in zo’n kneuterig plaatsje als Workum op het Friese platteland’.

Er staan namelijk hele leuke woningen te koop in Workum.

Bijvoorbeeld dit fraaie kerkgebouw van een voormalige Remonstrantse Kerkgemeenschap. Dus wil je statig wonen in een voormalig kerkgebouw met aangebouwde consistorie, grijp dan je kans in Workum. Bron: Funda

workum kerk te koop

Heb je of wil je minder geld aan een huis besteden dan is deze monumentale woning met prachtige klokgevel en de vele historische elementen gelegen aan ‘t Sud 111,  in het centrum van Workum  misschien iets voor jou. Het huis ligt aan de Elfstedenroute. Dus mocht het ooit weer eens echt gaan vriezen dan zit je zowel aan de voor- als achterzijde van dit monumentale pandje op de eerste rij! Wie wil dat nou niet.

Workum sud

Wat heeft Workum echt te bieden? Er moet natuurlijk ook normaal geleefd worden.

Maar stel dat je echt huis en haard verhuist om in Workum te gaan wonen. Wat heeft  dit stadje dan echt te bieden. Want waar doe je je boodschappen, gaan je kinderen naar (de basis) school en later naar het voortgezet onderwijs en hoe is het vervoer geregeld? Want er moet natuurlijk ook normaal geleefd worden.

Het Elfstedenstadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman Museum tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. U kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman en er is ook een museum waar u kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. U kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. De vaarverbinding “De Diepe Dolte”, is de vaarverbinding tussen het IJsselmeer en de Friese Meren.

Workum ligt aan de provinciale weg N359 met goede verbindingen met plaatsen als Bolsward, Sneek en Leeuwarden maar ook de Randstad ligt op ongeveer 1 uur rijden.

 

Je boodschappen kun je bij de Friese grootgrutter Poiesz doen. Wil je een uitgebreider aanbod of let je op de kleintjes dan is er ook een Jumbo en een Aldi in Workum. Ook zijn er 3 basisscholen, maar voor het middelbaar onderwijs moet je wel de “stad” uit. Maar dat is gebruikelijk in Fryslân. Er is wel een station met een directe lijn naar de Friese hoofdstad en met de bus ben je in 1,5 uur in Den Helder en in krap 2 uur sta je op het station van Groningen. En Workum ligt vlakbij de Afsluitdijk.

Dus mocht je na het zien van deze schitterende monumentale woningen of dit oude kerkgebouw besluiten om je (definitief ) in Workum te vestigen dan kun je de lusten van het platteland en de bedrijvigheid van de Randstad prima combineren.

Droom jij weleens over een huisje op het Friese platteland?

 

.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Wie wil er nou niet in Workum wonen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s