Ieder jaar neem ik me voor om een keer de open Monumentendagen te bezoeken. Dat ik in het tweede weekend van september eens rond ga kijken in een gebouw  met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Want tot nu toe heb ik dat nog nooit gedaan. Dit jaar gaat daar verandering in komen. Vandaar dat ik me nu alvast oriënteer op het programma van 2016. 

Wat is er te beleven op de open Monumentendag

Op 10 en 11 september  zijn meer dan vierduizend unieke monumenten gratis voor iedereen toegankelijk en er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. De monumenten die meedoen zijn herkenbaar aan de Open Monumentendag-vlag.

In Nederland zijn er vier soorten monumenten:

  • Rijksmonumenten;
  • Provinciale monumenten;
  • Gemeentelijke monumenten;
  • Beschermde stadsgezichten of dorpsgezichten.

In ons land zijn 62.000 monumenten, waarvan  33.111 woonhuizen, 6.491 boerderijen, 3.686 kerkgebouwen, 1.237 molens, 965 kastelen en landhuizen, 1.440 openbare gebouwen en 804 verdedigingswerken en 1400 archeologische monumenten. Daarnaast zijn ongeveer 40.000 provinciale en gemeentelijke monumenten. Verspreid over het hele land.

Industrieel erfgoed

Het thema van de Open monumenten dag is dit jaar “Industrieel erfgoed”. Een aantal bijzondere (voormalige) bedrijfspanden, pakhuizen en andere bouwwerken opent dan hun deuren. Zo kun je ook eens ervaren hoe deze markante bedrijfspanden er van binnen uitzien. Natuurlijk zijn er nog tal van andere activiteiten binnen het thema industrieel erfgoed.

Wil je nu al weten welke monumenten meedoen in het weekend van 10 en 11 september klik dan hier. Vul de naam van de plaats waar je naartoe wilt en je ziet gelijk welke monumenten je kunt bezoeken.

RadioKootwijk_interieur_800px.jpg
Radio Kootwijk

Monument van de maand

In aanloop naar Open Monumentendag is er elke maand een monument gratis toegankelijk voor publiek. Op open monument van de maand kun je zien welk monument er in welke maand wordt opengesteld.

Ik ga in het tweede weekend van september een monument bezoeken. Jij ook?

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Moment voor een monument

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s